ba, ce buna a fost!

18 nov.

Sambata m-am alintat si am gatit. Stiam ca am ceva talente in ale bucatariei, dar mancarea pe care am facut-o sambata a fost mai mult decat se poate spune in cuvinte. A trecut pe locul doi in topul preferintelor mele in ale mancarii, dupa mancarea de ardei copti. Cum sa va spun sa intelegeti? A fost delicioasa. Extraordinara. M-a surprins si m-a alintat. Era usor usturoiata si mirosea foarte bine, ca atunci cand spui despre un copil „ptiu, usturoiatul!”. A fost o masa porceasca. Papilele noastre gustative erau in extaz. Nu te mai saturai de mancat. Mamaliga era fierbinte si te frigea pe cerul gurii dar nu te puteai abtine sa nu duci furculita la gura. Era zemoasa si smantana avea gust de usturoi, patrunjel, piper, unt si pui. Doamne, ce desfrau! Catelul de usturoi a facut minuni. Si puiul tavalit prin unt, usor rumenit (asa, cat sa-l incalzesti si sa intre untul in el)… Conopida fusese fierta cam tare dar la limita cat sa nu se transforme intr-un piure. Inca puteai identifica formele ramurelelor de conopida prin spuma de smantana. Ba, ce gust, ce minunatie!
Ce poti face dupa o masa atat de buna? Somn, leneveala, sex…

Ingrediente:
Fara masura, la ochi. Dar trebuie sa ai mare incredere in ochiul tau, altfel, reteta asta nu te va ajuta deloc. Deci, avem: niste smantana, o conopida, niste carne de pui, niste faina, un catel de usturoi, cateva fire de patrunjel, piper, sare, unt.

Mod de preparare:
1. Fierbi carnea si apoi o treci prin unt, pe o tigaie in care mai pui catelul de usturoi maruntit bine de tot.

2. Rupi ramurele de conopida, le speli si le pui la fiert, cu ceva sare. Nu o fierbi decat putin, cat sa nu zici ca-i cruda.

3. Pregatesti zeama de smantana. Intr-un castron pui niste faina (cred ca am pus vreo 3 linguri rase) pe care o amesteci cu niste zeama de pui (zeama in care ai fiert carnea). Atentie, racita, ca sa poti amesteca mai usor faina si sa nu se faca cocoloase. Dupa ce obtii o pasta slaba si te asiguri ca nu ai cocoloase tari, pui si smantana. Amesteci. Pana se omogenizeaza si smantana devine una cu faina si zeama. Apoi poti sa mai pui restul de zeama ramasa sau chiar apa. In functie de cata conopida si carne ai.

4. Iti iei un alt vas, mai mare, in care pui toate astea. Nu uita sa scurgi conopida. Le pui la fier, la foc mic. Amesteci pentru ca faina va incepe sa se ingroase si ti se va lipi de cratita. Daca simti ca umplutura e prea groasa, mai pui niste zeama sau apa. Lasi sa fiarba vreo 10-15 minte, la foc mic. Pui si firele de patrunjel si piperul. Sau ce mai ai. Eu am pus si cimbru, dar nu place la toti.

5. Recomand a se servi calda, cu mamaliga.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: