gospodarie(re)

7 feb.

Ma declar plictisita. M-am trezit iar foarte de dimineata. Fie in casa noua ma odihnesc foarte bine si imi ajung 6 ore de somn, ca mai mult nu dorm, fie inca nu m-am obisnuit si mintea mea zburda prin alte locuri. Ce poti sa faci intr-o duminica de iarna, in care ninge foarte tare si te trezesti foarte de dimineata… M-am invartit prin casa, am mancat, am spalat vasele, am facut curat, am ascultat muzica, am vorbit la telefon, am stat pe net, am fost la o scurta primbare prin vant, am gatit, iar m-am invartit prin casa, am mancat, am facut baie. M-am tot uitat pe geam la ninsoare si vant. Si tot oftam… o sa fie greu maine dimineata sa scot masina. Fara masina, maine nu muncesc… Acum nu mai stiu ce sa fac. M-am plictisit. Am zis-o. Probabil am simtit-o de dimineata dar am incercat sa o ascund, tot cautandu-mi lucruri de facut.
Ce am gatit:
1. a fost o tentativa de saganaki. Mi-au lipsit niste ingrediente importante (branza feta si rosiile) si nu se poate spune ca mi-a iesit. Am sunat un prieten, tovaras de Samothraki, sa aflu detalii despre preparare si am fost dezamagita. Nu aveam toate ingredientele. Uitasem cu desavarsire de rosii. Daca data viitoare tot asa o sa-mi iasa, nu mai fac niciodata. Aveam prin frigider niste ciuperci si branza telemea si m-am gandit sa le bag la cuptor, facand o asa zisa saganaki. Am curatat si un cartof mai mic, l-am taiat bucati mici. Am pus la fund ciupercile si cartofii, am turnat ulei de masline, apoi am pus branza rasa. Oregano, neaparat deasupra branzei. Si daca aveti un ardei iute si va place sa mancati iute, musai sa puneti cateva bucatele. Mie nu mi-a iesit… Branza nu a fost suficient de grasa si nu avea gust de feta. Si mi-au lipsit rosiile. Insa comestibila mancarea… Cand puneti cartofi, sa fierbeti putin inainte cartofii, ca altfel se coace intr-o ora. Cica mai mult de o juma de ora nu ar trebui lasata.
2. ciorba cu galuste. A fost pentru prima data in viata mea cand am facut galuste. Aveam legume prin frigider si nu aveam chef de carne. Si pentru ca aveam chef de o ciorba, singura varianta ramanea ciorba de legume. Asa am gandit eu… Insa nu aveam multe tipuri de legume ca sa iasa mai groasa si mi-a venit ideea sa o umplu cu galuste. Zis si facut. Pun mana pe telefon si o sun pe mama sa-mi dea reteta. Cica depinde de cat de multa zeama ai in cratita. In fine, mi-a dat reteta pentru o cantitate medie, adica galuste facute dintr-un ou. Se ia oul, se sparge, se bate cu putina sare. Apoi incepi sa pui grisul si sa amesteci. Ajungi la 4 linguri si verifici consistenta. Tu in timpul asta amesteci continuu. Cam intre 5-10 minute trebuie frecat grisul, compozitia. E ca la mamaliga, doar ca asta e pe foc si galustele se fac pe rece (si apropos de mamaliga, mi-a vandut cumatra un pont cum sa o faci mai repede si fara batai de cap… pui malaiul cand apa e rece… sigur nu se fac guguloaie si nici nu trebuie sa o amesteci continuu… doar ca trebuie sa fii deja expert ca sa faci asta, ca poti foarte usor, apa fiind rece, sa fii tentat sa torni mai mult malai decat trebuie – malaiul nu se umfla si tu te gandesti ca mai merge. Eu am aplicat metoda deja de cateva ori si simt ca ajung la perfectiune). Compozitia nu trebuie sa fie nici foarte tare, nici macar moale. Nu stiu ce sa dau pentru comparatie… sa stea pe furculita cand iei si inca sa mai poti freca compozitia. Adica sa-ti permita cu usurinta sa o amesteci. Daca inca nu are consistenta, mai pui gris. Dar pui cate putin si amesteci. 4 lingurite jumate… maxim 5. Depinde de cat de mare a fost oul… ce sa zic… Dupa ce ai amestecat bine conpozitia, o lasi la „dospit” 15-20 min. Nu le pui imediat in ciorba! Ca grisul se mai umfla in timpul asta. De aceea spuneam ca ar fi bine sa pui cate putin. Eventual mai pui dupa 15 minute. Cand e timpul pentru a fi „turnate” in ciorba, se ia o furculita, se inmoaie in zeama de ciorba care fierbe si apoi se ia cate putin, in furculita, compozitie de galuste. Cand le „torni” in zeama de ciorba, misti tremurand furculita pentru a ajuta compozitia sa se desprinda de pe ea. Miscari gentile. Eu azi m-am prins tarziu de consistenta compozitiei. Prima galusca pusa in zeama de ciorba s-a imprastiat in toata cratita si a facut spuma… ca niste zdrente. Apoi m-am prins de chestiune si am mai pus niste gris. Tot mi se imprastiau. Pana la urma au stat tepene si au iesit si moi. Deci, nu uitati sa le lasati la „dospit” si sa le clatinati cand le puneti in zeama de ciorba, cu blandete. Ale mamei ieseau mari si pufoase. Ceva nu a fost bine… bine ca sunt moi.
Pofta buna, fara plictiseala. Astept cu nerabdare primavara.

Reclame

Un răspuns to “gospodarie(re)”

  1. raluxx februarie 7, 2010 la 10:42 pm #

    hehe, bine ca ti-au iesit din prima oala de ciorba, eu inca mai invat sa le fac..deocamdata visez la altfel de galuste: cu prune 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: